Otroci in otroška oprema

Nuhalna svetlina – zakaj jo sploh delati?

Nuhalna svetlina: pregled nuhalne svetline je od aprila 2023 brezplačen s kartico ZZZS. Brezplačna nuhalna svetlina je izvedljiva v mreži javnega zdravstva oz. pri koncesionarjih z licenco FMF. Koncesionar z licenco FMF za izvajanje brezplačne nuhalne svetline je v Ljubljani na primer Zdravstveni center Dravlje. Se pa marsikatera nosečnica verjetno vpraša: zakaj bi sploh delala nuhalno svetlino.

Pregled nuhalne svetline se izvaja v prvem tromesečju nosečnosti, to je med 11. in 14. tednom nosečnosti. Pri pregledu ginekolog_inja izmeri debelino nuhalne svetline, to je tekočine, ki v tem času zastaja v zatilju ploda. Nuhalno svetlino, datum zadnje menstruacije, starost matere in druge potrebne podatke vnese v poseben licenciran program FMF, ki poda verjetnost o tem, da ima plod eno od treh najpogostejših trisomij (18, 21 in 23). Za še večjo zanesljivost verjetnosti poleg nuhalne svetline opravljamo še dvojni hormonski test.

Najpogosteje nas zanima, ali ima plod trisomijo 21 oz. Downov sindrom, ki je med temi tremi trisomijami najpogostejši in tudi združljiv z življenjem (trisomiji 18 in 23 pogosto nista združljivi z življenjem). Downov sindrom je kromosomska motja, ki jo povzroči dodatni 21. kromosom zaradi nenormalne delitve celic. pogostost Downovega sindroma je od 1 od 800 do 1 od 1000 rojstev. V Sloveniji je tudi zaradi dobre prenatalne diagnostike pogostost Downovega sindroma relativno nizka.

Downov sindrom – kako je videti?

Nuhalna svetlina Downov sindrom, Zdravstveni center Dravlje Ljubljana, brezplčana nuhalna na ZZZS

Vedeti je treba, da so si otroci z Downovim sindromom med sebej različni. Imajo različne zunanje znake in okvare notranjih organov, prav tako so med sabo različnih intelektrualnih sposobnosti. Na spletni strani ZC Dravlje si lahko preberete več o znakih Downovega sindroma. Za Downov sindrom ni zdravila, ljudje z Downom pa dosegajo starost do 60 let. S pomočjo različnih terapij in zdravljenjem pogostih bolezni (pogoste so težave s srcem) jim trudimo omogočiti polno življenje.

Downov sindrom ni samo nuhalna svetlina

Nuhalne svetline pa nosečnicam ne priporočamo samo zaradi ugotavljanja Downovega sindroma, ampak tudi zato, ker je to temeljit morfološki pregled ploda in njegovega razvoja. Tudi če se nosečnica odloči, da donosi otroka z Downovim sindromom, je pametno, da je mama in medicinska ekipa pripravljena na prihod otroka s posebnimi potrebami.

Za brezplačno nuhalno svetlino na kartico ZZZS se naročite v Zdravstveni center Dravlje. ZC Dravlje je odprt vsak delovnik med 6. in 19. uro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja