Otroci

Nuhalna svetlina in verjetnost za srčne napake

Nuhalna svetlina in verjetnost za srčne napake sta povezani. Ne kavzalno, saj povečana nuhalna svetline ne povzroča srčnih napak pri plodu. Je pa povečana nuhalna svetlina lahko kazalec, da so pri plodu potencialno prisotne tudi srčne napake. Zato smo pri pregledih nuhalne svetline ginekologi_inje v ZC Dravlje pozorni tudi na ta vidik.

Verjetnost za srčno napako ploda se povečuje z vrednostjo nuhalne svetline.
Nuhalna svetlina med 2,5 in 3,4 mm pomeni dvakrat večje tveganje za srčno napako pri plodu. Nuhalna med 3,5 in 4,4, mm pomeni pet do osemkrat večje tveganje za fetalno srčno napako. Mera nuhalne nad 4,5 mm pa pomeni desetkrat večje tveganje za napako na plodovem srčku.

Tudi to je eden od vzrokov, zakaj imajo otroci z Downovim sindromom (ki se kaže tudi s povečano nuhalno svetlino) večkrat tudi srčne napake.

Ali je srčno napako pri plodu preprosto odkriti?

Odgovor je, nikakor ne. Pri običajnih ultrazvočnih pregledih v nosečnosti so ginekologi pozorni tudi na srce, še posebej pri morfologiji med 20. in 23. tednom nosečnosti. Resnično pa se z diagnosticiranjem srčnih napak pri plodu ukvarjajo specialisti fetalni ehokardiologi. Med njimi je v Sloveniji zelo priznan strokovnjak doc. Samo Vesel, ki izvaja fetalne ultrazvočne preglede srca tudi v ZC Dravlje. Fetalni ehokardiolog odkrije do 95% vseh pomembnih srčnih napak. Ugotavljanje srčnih napak pri plodu pa je zelo težko, tudi ker je srce ploda majhno, frekvenca bitja visoka, plodek se giblje, senčijo plodova rebra in oddaljenost od trebušne stene je lahko velika.

Samo Vesel ultrazvok srca pri plodu ZC Dravlje

Kako se naročiti?

Predlagamo, da se vsaka nosečnica naroči na pregled nuhalne svetline, ki ga zdaj pri nosečnicah s kartico ZZZS krije ZZZS in je zato za nosečnice v ZC Dravlje brezplačen. Lahko pa potrebo po fetalnem ultrazvoku srca zaznate tudi na kakšnem drugem pregledu, na primer na morfologiji. Na fetalni ultrazvok srca v ZC Dravlje se naročite tule. Preberi več na noseca.com.