Nekategorizirano

NIFTY test

NIFTY test: je NIFTY tvegan za nosečnico ali plod?

Nosečnost je čas velikega pričakovanja in spraševanja, kakšen bo naš otrok. Bo fantek ali punčka, bo imel svetle laske ali črne, bo nosek po očiju ali mamici.

Marsikatero nosečnico pa poleg teh vprašanj skrbi še, ali bo otrok zdrav. Bo imel kakšno gensko težavo? Je s plodom vse ok?
S takimi vprašanji se še posebej soočajo nosečnice, ki:

so starejše,
imajo v družini sorodnika z gensko napako,
so že kdaj nosile plod, ki je gensko odstopal od normalnosti,
želijo biti resnično prepričane, da je vse ok.

Takim in pravzaprav vsem nosečnicam v ginekološki kliniki ZC Dravlje, v sodelovanju s katero je nastal tale zapis, priporočajo, da se po nuhalni svetlini odločijo še za test NIPT NIFTY.

NIFTY test, odvzem krvi, ZC Dravlje

NIFTY test je prenatalni (predrojstveni), presejalni (rezultati so predstavljeni v odstotkih oz. pomenijo verjetnost) in neinvazivni (ne ogroža matere ali otroka) test na vrsto genskih stanj.

S testom NIFTY v prvi vrsti ugotavljamo verjetnost za najpogostejše trisomije (13, 18 in 21 – najpogostejša je trisomija 21 oz. Downov sindrom). Poleg tega po želji bodočih staršev NIFTY test z izjemno visoko zanesljivostjo (99%) pove spol ploda. Z razširjenim ali najbolj razširjenim testom NIFTY pa določamo še verjetnost za številne druge najbolj pogoste in klinično pomembne napake na kromosomih.

Ali je NIFTY test nevaren?

NIFTY test je neinvaziven test, kar pomeni, da je povsem nenevaren za nosečnico in plod. Opravi se z odvzemom materine krvi, ki jo v laboratoriju testirajo. Rezultate NIFTY testa običajno dobite v roku 6-10 dni.
To, da je NIFTY test neinvaziven, je tudi ena od dveh pomembnih razlik, ki ga ločita od amniocinteze in biopsije hormonskih resic. Slednji dve preiskavi sta obe invazivni in lahko v izjemno redkih primerih sprožita splav. NIFTY ne more sprožiti izgube ploda. Drži pa, da sta amnio in biopsija hormonskih resic diagnostični preiskavi, kar pomeni, da nam dasta 100% zanesljiv odgovor. NIFTY pa je presejalna preiskava, sicer visoko zaneljiva, to pa pomeni, da dobimo odgovor podan v obliki verjetnosti za določeno kromosomsko napako. NIFTY je zanesljiv v rangu 99%.

Kdaj se prijaviti?

Na NIFTY NIPT se je najbolje prijaviti v času nuhalne svetline, lahko pa ga opravite kadar koli v nosečnosti po 10. tednu nosečnosti. Javite se prijaznim medicinskim sestram v ZC Dravlje za vaš termin. Povejmo še to, da v ZC Dravlje nuhalno svetlino s kartico ZZZS opravljajo brezplačno, NIFTY pa je plačljiv, a strošek je zanemarljiv v primerjavi z mirom, ki ga prinesejo dobri in visoko zanesljivi rezultati testa NIPT NIFTY.